eric westerink  
diensten biografie media contact referenties agenda
header

Biografie


Biografie Eric Westerink


Eric Westerink heeft door de jaren heen een zeer indrukwekkend CV opgebouwd. Enkele hoogtepunten vindt u hieronder vermeld.

Jeugd

Op jonge leeftijd werd Eric lid van de “Stedelijke Harmonie Harderwijk”. Zijn voorkeur lag eigenlijk bij de trompet, maar bij gebrek aan een instrument kreeg hij een groter instrument. Binnen een half jaar werd dat de tenortuba. Na een aantal jaren gespeeld te hebben behaalde Eric op èèn dag de hafabra A, B en C diploma’s en snel daarna zijn D diploma. Inmiddels speelde hij bij het bekende Nationaal Jeugd Fanfare Orkest welke toen onder leiding stond van Piebe Bakker. In die tijden werd er door diverse amateurorkesten regelmatig een beroep op Eric gedaan tijdens concerten, concoursen en opnames. Een mooie leerzame tijd.

Vanaf zijn 16e jaar kreeg Eric, door een tubaist van een radio-orkest, privélessen. In deze tijd begon hij zichzelf te ontwikkelen op de trombone en speelde tevens in een blazerssectie van een pop/jazzband. Bij een Big Band o.l.v. Jilt Jansma, destijds trombonist van de “Skymasters”, kreeg Eric de smaak te pakken en speelde hier de leadpartijen. Tevens werd er ingevallen bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest o.l.v. Jan Cober, tijdens een tournee door Spanje en een TV opname.

Begin carrière

In 1985 deed Eric mee aan de bekende Sterrenshow van Willem Ruis. In een live uitzending (klik hier voor de video) speelde Eric een prachtige solo op tenortuba en werd daarbij speciaal begeleid door de Koninklijke Militaire Kapel. Een belangrijk punt in de carrière van Eric, want tijdens deze live uitzending belde de toenmalige directeur van het conservatorium in Zwolle. Hij mocht auditie komen doen om als eerste in Nederland met als hoofdvak tenortuba te gaan studeren. Na de aanname kwam hij echter door een fout in het rooster bij een trombonedocent terecht. Dit speelde hij al en uiteindelijk kreeg hij dus op het conservatorium zijn eerste trombonelessen. Eric heeft trombone gestudeerd bij Ben van Dijk (bachelor) en George Wiegel (master) en sloot zijn tenortuba studie (master) af bij Hendrik-Jan Renes, alle aan het Rotterdams Conservatorium.

In zijn eerste jaar kwam al snel het succes. Deelname aan het Nationaal Trombone Concours, georganiseerd door de Stichting Jong Muziek Talent Nederland, leverde een eerste prijs op. In datzelfde jaar werd er, om ervaring op te doen, orkestauditie gedaan voor een aanvoerdersplaats bij het Orkest van het Oosten. Ook hier kwam Eric als beste naar voren.

In het tweede studiejaar werd Eric gevraagd in te vallen op leadtrombone in the Jazz-In Big Band Amsterdam o.l.v. Peter Guidi, en deed hierbij mee aan een Europees Jeugd Big Band concours in Berlijn waar de eerste prijs werd behaald.

Er volgden vele audities bij symfonie orkesten door heel Nederland wat er in resulteerde dat Eric in bijna alle Nederlandse orkesten heeft mee kunnen spelen op trombone, tenortuba en bastrompet.

Tijdens zijn studie heeft Eric een jaar trombone gestudeerd in Londen bij Peter Gane en Eric Crees aan The Guildhallschool of Music en Drama. Ook volgde hij masterclasses bij grootheden als Lindberg, Summerkin, Bart van Lier, Slokar, Bequet, Bobo, Sheridan etc.

Tijdens en na de studie werd er gespeeld in theatershows met Carry Tefsen en in diverse musicals zoals de West Side Story, Chicago, Fame, en Grease.

In het speelseizoen 1998/1999 was Eric als solo-trombonist verbonden aan de Mittel Sachische Philharmonie in Freiberg bij Dresden. Ook speelde hij dat seizoen veel met een eigen combo in jazzclubs in Dresden op trombone en bastrompet. Bijzonder waren ook de lessen die hij in 2008 op barok alt-, en tenortrombone bij Charles Toet in Den Haag.


 

Ervaring op trombones, bastrompet en tenortuba

Mittel Sachische Philharmonie Freiberg, Radio Symfonie orkest, Radio Kamer Orkest, Nederlands Blazers Ensemble, Radio Philharmonisch Orkest, Gelders Orkest, Orkest van het Oosten, Staatsphilharmonie van Polen, Xenakis Ensemble, Noord-Hollands Philharmonisch Orkest, Holland Symphonia, Nederlands Ballet Orkest, Nederlands Begeleidings Orkest, Amsterdam Wind Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, ‘l Orchestra Particolare, Nederlands Philharmonisch Orkest, The New Symphonic Orchestra, Noord Nederlands Orkest, Mariniers Kapel, Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, Metropole Orkest, De Volharding, Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht, Imperial Brass, Millennium Jazz Orchestra, Cobla la principal Amsterdam, Glenn Miller Revival Orchestra, Barbra Streisand, Carry Tefsen, Mini & Maxi, Simone Kleinsma, Herman Brood Band.


 

Instrumenten / Vaardigheden

Instrumenten: alttrombone, tenortrombone, bastrombone, barok alttrombone, barok tenortrombone, tenortuba, fiscorn en bastrompet Stijlen: Klassiek, pop, jazz, musical, eigentijds, barok, theater, etc.


Werkzaamheden

Concerten, soloconcerten, radio- cd-, dvd-, bioscoopfilm- en tv opnames, workshops ademhaling, adem/klank coach bij orkesten en verenigingen, componeren, arrangeren, dirigeren, doceren, organiseren, energyzer, bedrijfsinspirator, solist, livemuziek bij uitvaarten, klankregisseur bij opnamen.


 

Landen waar gespeeld

Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Engeland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Bulgarije, Amerika, Canada.


Mensen waarmee gewerkt

Barbra Streisand, Chris Botti, Carry Tefsen, Simone Kleinsma, Herman Brood, Gorden, Ernst Daniel Smid, Anita Meijer, Lee Towers, Gerard Joling, The L.A. Voices, Danny de Munk, Mini & Maxi, Toots Tielemans, Fay Claassen, Jim Bakkum, William Spaay, O'G3NE, Ron Brandsteder, Andre van Duin, Christine Carreon, Albert Verlinde, Carel Kraayenhof, Paul de Leeuw, Paul Haenen, Bobby Shew, Dick Oats, Jigs Wigham, Erik Vloeimans, Bart van Lier, Phillip Catherine, Lee Konitz, Claudio Roditi, Lew Tabakin, Bud Shank, Ilja Reijngoud, Ack van Rooyen e.v.a.


Mensen voor wie gespeeld

H.M. de koningin Beatrix; balletvoorstellingen o.a. met president Havel van Tsjecho-Slowakije
H.M. de koningin Beatrix; verschillende staatsbezoeken aan het paleis Noordeinde Den Haag
H.M. de koningin Beatrix, Prins Willem Alexander en Prinses Maxima; concert concertgebouw Amsterdam
H.M. de koningin Beatrix, bezoek Schipluiden (Zuid-Holland), laatste van haar provincietour 2005
Complete Koninklijke familie; Prinsjesdag
Prins Willem Alexander en Prinses Maxima; Utrecht
Prof. mr. Pieter van Vollenhove en prinses Magriet; twee weken mee naar Canada
Ministerraad; 5 mei viering Utrecht
Minister van defensie Hans Hillen, Defensie
Minister van defensie van Middelkoop, Defensie
Minister van onderwijs Ronald Plasterk; opening bijzondere school Apeldoorn


 

Bijzonderheden

Barbra Streisand begeleid als enige Nederlandse trombonist in het Ziggodome 2013, Willem Ruis Sterrenshow, North Sea Jazz Festival, Gespeeld onder Valery Gergev, vaste baan als solo trombonist in Mittel Sachische Philharmonie Freiberg, concerten in Concertgebouw Amsterdam, aantal weken in Carré Amsterdam verschillende producties gespeeld, Concerten AHOY Rotterdam, Europa tournee Wagner opera, Millennium Jazz Orchestra uitnodiging IAJE New York, Verschillende VARA matinees met o.a. Rotterdams Philharmonisch en Radio orkesten TV en radio, Schilderijententoonstelling Mousorgsky Bydlo tenortuba solo Concertgebouw Amsterdam, Lowlands, nieuwjaarsconcert Nederlands Blazers Ensemble


 

Organisatorische ervaring

Bij gebrek aan muziekonderwijs in de gemeente Zeewolde richtte Eric samen met collega’s een muziekschool op. De gemeente wilde echter niet mee werken. “Kinderen moesten maar op de fiets naar het verderop gelegen Harderwijk voor muziekles”. Toch begonnen de collega’s eraan. Er werd o.a. grote protestdag georganiseerd voor het gemeentehuis om te laten zien en horen dat de gemeente niet om een eigen muziekschool heen kon. Uiteindelijk kwam de school er! De school bestaat nog steeds en heet nu VMOZ.

Een bijzondere gebeurtenis was het opzetten van de Stichting Help Beslan. Dit gebeurde n.a.v. het vreselijke gijzelingsdrama in 2004 op de belangrijkste school in Beslan. Bij de gijzeling in de school in Beslan, die begon op 1 september en enkele dagen duurde, kwamen meer dan 330 gijzelaars om het leven. Ruim de helft van de slachtoffers waren kinderen. De oprichting van de stichting Help Beslan gebeurde n.a.v. een trombone- pianoconcert in Kampen welke Eric organiseerde om een goede vriendin, Bella een concertpianiste uit Beslan, een hart onder de riem te steken. Vier familieleden van Bella zaten in de school tijdens de gijzeling waaronder de directrice van de school. Bij het concert was zoveel landelijke pers aanwezig (kranten, radio en Tv-ploegen) dat er na dit concert werd besloten een stichting op te gaan zetten. Er werd € 200.000,- gehaald voor de slachtoffers in Beslan. Het leverde veel publiciteit op van TV, radio, landelijke kranten, bladen en tijdschriften. Er werden gratis advertenties geplaatst in grote kranten, TV reclame en radiocommercial werden ingesproken door Simone Kleinsma. Bij veel grote organisaties was de stichting Help Beslan bekend en vroegen de stichting om advies en hulp. Er werd zelfs mail ontvangen vanuit het Kremlin. Als je nu in Beslan vraagt wie het meest geholpen heeft na dit drama, noemen ze nog steeds een kleine stichting uit Nederland.

In 2007 werd door Eric de stichting Sailing Kids opgericht. Een stichting die chronisch zieke kinderen samen met hun ouders, broers en zusjes een gratis zeilweek aanbied. Er werden contacten gelegd met families, ziekenhuizen, medische verenigingen, Pr werd geregeld, schepen werden geregeld etc. etc.. Ook de aanstelling van ambassadrices was een mooie stap: Carry Tefsen, Albert Verlinden, Cystine Carreon, Simone Kleinsma gaven de Stichting nog meer gezicht. In 2011 vierde de stichting haar 5-jarig bestaan en nog steeds varen de schepen volop!

Eric Westerink. Een bevlogen muzikant met hart voor mensen. Kijk snel op deze site wat Eric voor uw organisatie kan betekenen.Social media

eric westerink op twitter eric westerink op linkedin eric westerink op youtubeLinks

• AE Muziek
• Bijzonder orkest
• Openingsact
• Quintus Kampen
• The New Symphonics
• Lied Begeleidingen


MP3 Samples

Klik hier om samples van Eric's muziek te beluisteren.2024 © West Sound Music | KVK 52552594 | Algemene Voorwaarden | Privacystatement
eric westerink footer